MATSO’da Kredi Kayıt Bürosu Tam Olarak Hizmete Girdi
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) bünyesinde Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tam olarak hizmete girdi. MATSO Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Karasoy yaptığı açıklamada, TOBB ile KKB arasında imzalanan protokol gereği Oda bünyesinde KKB Kayıt Bürosu’nun 6 ay önce kurulduğunu belirterek birimin tam olarak hizmete girmesi ile sisteme kayıt yaptıran şahıs ve şirketlerin çek veya senet alacağı tüccarın sicilini görebileceğini söyledi.
Çekte Sisli Hava Son Buldu
Ticarette vadeli alım-satımlarda çeklerin önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Karasoy, KKB’nin kurulmasının ardından her esnafın çeklerin riskini öğrenebileceğini ve sisli bir ortamda ticaret yapmaktan kurtulacağını belirtti. Karasoy açıklamasında “Odamızda KKB birimi tam olarak hizmete girdi. Bundan sonra şahıs ve şirketler ticari bir işlem yaparken karşı tarafın çek ve kredi sicilini (o tarafın onay vermesi ile) görebilecek ve böylece ne tür bir risk aldığını bilerek ticari işlemi gerçekleştirecek. Yani daha sağlıklı karar alınabilecek” dedi.
KKB’ye Mutlaka Kayıt Yaptırın
Oda bünyesinde kurulan KKB Birimi’ne ücretsiz olarak kayıt yaptırabilineceğini söyleyen Karasoy, “Şirketler ilk önce Kredi Kayıt Bürosu web sayfasına girip başvuru formunu dolduracaklar ve bu formdaki bilgilere istinaden sözleşme hazırlanıp web sayfasından çıktısı alındıktan sonra Odamız yetkilisi İbrahim Sami Gümüş’e müracaat edebilirler. Ticaret sicil gazetesi ve imza sirkülerini getirerek tescil ettirmesi gerekiyor. Sözleşmeler ve belgeler Odamız tarafından kontrol edilerek bilgilerin doğruluğu teyit edildikten sonra KKB’ye kayıt yapılacaktır. Kayıt işlemini müteakip KKB tarafından firma yetkilisine kullanıcı kodu ve şifreleri verilecektir” ifadelerine yer verdi.
Olumlu Bilgiler De Yer Alıyor
Sistemde kişinin olumlu ve olumsuz tüm kredi bilgilerini içeren bir rapor olduğunu belirten Karasoy, raporun içeriğinde yalnızca ödenmeyen kredilerin değil, zamanında ödenen kredilerin de yer aldığını söyledi. Karasoy, “Sistemde 2007 sonrası pozitif çek bilgileri ve 2009 sonrası negatif çek bilgileri bulunur. Ödenen ve ödenmeyen tüm çekleri, ilk ve son karşılıksız çıkan çekleri, ödenen ve yazılan son çekin bilgileri gibi bilgilere çek sahibinin izni dahilinde ulaşılabilecek. Kişilerin bankalardan kullanmış oldukları kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel ve ticari nitelikli kredilere ilişkin ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığı ve hali hazırda bankalara ne kadar borcu olduğu bilgileri yer alıyor” dedi.
Tahsilât Çeklerini Odamıza Sorgulatın
Karasoy açıklamasına şöyle devam etti: “E-rapor sistemi ile Oda üyeleri kendilerine veya şirketlerine ait çek ve risk raporlarına erişim sağlayabilecekler, üçüncü kişilerin raporlarını görüntüleyebileceklerdir. Bu raporlara kısa mesaj servisi ile de ulaşım sağlanabilecek. Çek raporlarının içeriğinde; çek hesabı bankalar, çek adedi, ödenen çek adedi ve tutarı, ödenmemiş çek adedi ve tutarı, arkası yazılan ilk çekin tarihi gibi bilgilere erişim sağlayabilecekler. Risk raporunda ise ilk kredi kullanım tarihi, son kredi kullanım tarihi, ödenmesi geciken kredi adedi ve tutarı, takipteki krediler gibi bilgilere ulaşılabilecektir”
Yorumlar