24 Kasım

Beyaz Altın Tarih Oluyor

Manavgatta beyaz altın olarak adlandırılan pamuk üretiminde sona geliniyor.

ANTBİRLİK 158 sayılı Manavgat Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi MüdürüCemil Özden, 2015 yılında Manavgat'ta 4 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldığını, pamuk rekoltesinin ise bin 659 ton olarak gerçekleştiğini söyledi.

Manavgat'ta 'beyaz altın' olarak adlandırılan pamuk üretiminde sona geliniyor. 2000 yılında 40 bin dönüm alanda pamuk üretimi yapılan Manavgat'ta 2014 yılında bu miktar 8 bin dönüme, 2015 yılında ise 4 bin dönüme geriledi. Pamuk üreticisi alternatif ürünlere yönelirken pamuk ekilen alanlar imara açılarak binalar ve işyerleri yükselmeye başladı.

ANTBİRLİK 158 Sayılı Manavgat Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifi MüdürüCemil Özden, 2015 yılında Manavgat'ta 4 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldığını, bin 659 ton pamuk üretildiğini söyledi. Özden, "Maalesef her türlü önlemi almamıza rağmen pamukta sona yaklaşıyoruz. Geçen yıl 8 bin dönüm olan ekim alanı 4 bine yani tam yarıya düştü. Pamuk üreticisini teşvik etmek amacıyla Türkiye'nin en yüksek fiyatı ile alım gerçekleştiriyoruz. Kilo başına kütlü pamuk için 65 kuruş destekleme yapılıyor. Desteklemeler Haziran ayında ödenmektedir. Üreticiye bu yıl 1 milyon 659 bin 758 kilogram ürün karşılığında 3 milyon 387 bin 50,84 TL ödeme yaptık. Beyak standart 1 pamuğun kilosunu 2 lira 36 kuruştan satın aldık. Üreticilerimize ayrıca 4 milyon 225 bin TL gübre, ilaç ve mazot gibi ihtiyaç maddesi dağıttık. Bütün bunlara rağmen beyaz altının gözümüzün önünde eriyip gitmesine engel olamıyoruz" dedi.

Pamuk ekim alanlarının daralma nedenlerini aktaran Özden, "Pamukta maliyetlerin yüksek olması, Arazilerin miras yoluyla bölünmesi küçülmesi, işçilik sorunu, ülkemizde pamuk üretimine kilogram başına 65 kuruş destekleme verilmesine rağmen bu destek girdi maliyetlerini karşılayarak pamuk üretimini karlı hale getirme ve teşvik etme yönünden rakip ülkelere göre yetersiz kalmaktadır. Pamukta ekim yapan çiftçilerimizin yaşı 50-55 yaş üzerindedir. Genç çiftçilerimizin sayısı elle sayılacak kadar azdır. Bundan 10 sene sonrasını düşünecek olursak arazilerimiz daha çok bölünecek, üretici sayımız çok daha azalacaktır. Pamuk arazilerinin yerine mısır, nar, narenciye, buğday ekimi yapılacaktır" ifadelerini kaydetti.

Pamuk üreticisini teşvik amacıyla kütlü pamuk fiyatını yüksek tutmalarının, lif pamuk fiyatlarının düşük olması nedeniyle kooperatifin zarar ettiğini belirten Kooperatif MüdürüCemil Özden, "Ama kira gelirlerimiz sayesinde 2014-2015 pamuk sezonunu kooperatifimiz yaklaşık 600 bin TL karla kapatmıştır. Pamuk ekiminin azalmasından dolayı kooperatifimizin faaliyetini sonlandıracağız. Tasfiye halinde olduğu anlamını asla taşımamaktadır. Manavgat'ta çiftçilerimiz üretim yaptığı sürece çiftçilerimiz ortak olsun olmasın her türlü ihtiyaçlarını en ucuz şekilde temin edip üreticilere dağıtmaya devam edeceğimizi herkes bilmelidir. Çiftçilerimizin yetiştirdiği ürünleri değerlendirmek için çalışmalar yapılmaktadır. İnşallah en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlayıp çiftçilerimizin ürünlerini daha fazla değerlendirmeye çalışacağız" dedi.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright 2016, Profesyonel Firma Rehberi-Firma tanıtımı-Ürün Tanıtımı